Tanıtım

ORMANCILIK BÖLÜMÜ / ORMANCILIK VE ORMAN ÜRÜNLERİ PROGRAMI  TANIMI

Ormancılık Bölümümüz bünyesinde Ormancılık ve Orman Ürünleri Programı 2012-2013 Eğitim Öğretim yılından itibaren I. Öğretim şeklinde eğitim-öğretime başlamıştır. Programımız orman kaynaklarının işletilmesi ve korunmasında görev alabilecek ve ayrıca orman mühendisine yardımcı olacak nitelikli insan gücünü yetiştirmeyi amaçlayan dört yarıyıllık bir yüksek eğitim programıdır.

Programın amacı orman kaynaklarının sürdürülebilir bir şekilde yönetilmesinde teknik eleman olarak görev alabilecek donanıma sahip, yasalara ve ahlaki kurallara uygun davranan, çevreye ve doğaya değer veren, iletişim gücü yüksek, yeniliklere açık, araştırmacı ve girişimci mesleki teknik elemanlar yetiştirmektir.

  GÖREVİ

·   Mühendis tarafından hazırlanan ağaçlandırma, çölleşme ile mücadele, erozyon kontrolü ve mera ıslah projelerinin uygulamasında görev alırlar.

·   Mühendisler tarafından hazırlanan doğal ve yapay gençleştirme, baltalık yenileme, enerji ormanı tesisi ve orman yolu yapım çalışmalarında görev alırlar.

·   Mühendis tarafından hazırlanan Milli Park, Tabiat Parkı, Tabiat Anıtı, Tabiatı Koruma Alanı ve orman içi dinlenme yerlerine yönelik yapılan projelerde görev alırlar.

·   Mühendis tarafından hazırlanan orman köyleri kalkınma planları ve projeleri konusunda çalışmalara katılırlar.

·   Mühendis tarafından hazırlanan istihdal programı çevresinde orman ürünleri üretimi, standardizasyonu, pazarlanması, satış çalışmaları ve orman depo işlerinde görev alır.

·   Plan ve programların uygulanması için gerekli malzeme, ekipman ve diğer araç gereçlerin temini ve uygulanmasında mühendise yardımcı olur.

·    Ormanların korunması, geliştirilmesi ve sürdürülebilirliğinin sağlanması için yapılan çalışmalarda görev alır.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI

Meslek liseleri veya belirlenen bölümleri dışındaki bölümlerden ya da genel liselerden mezun olanlar/olacaklar ÖSYM’nin yapmış olduğu Yükseköğretim Kurumları Sınavlarından (YKS) Temel Yeterlilik Testi (TYT) sonuçlarına göre öğrenci yerleştirilmektedir. Yerleştirme sonucunda açık kontenjan kalırsa ek yerleştirme ile programa TYT puanlarına göre yerleştirilmektedir. Bunun için, bu programı seçmek isteyenlerin ÖSYM başkanlığınca yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavlarından (YKS) Temel Yeterlilik Testi (TYT) girmeleri gerekir.

 EĞİTİMİN SÜRESİ

Programın eğitim dili Türkçe, eğitim süresi 2 yıldır. Programımızda 3+1 Uygulamalı Eğitim Modeli uygulanmaktadır. Söz konusu eğitim modeli ile öğrencilerimiz 3 dönem okulda teorik ve uygulamalı ders,1 dönem ise işletmelerde uygulamalı eğitim görerek iş ve meslek hayatına hazırlanmaktadırlar. 4 yarıyıl boyunca öğrencilerin öğrenimlerinde planlanan 120 AKTS kredili zorunlu ve seçmeli dersleri alırlar. Öğrenciler okul bünyesinde Ormancılık bölümüne ait uygulama ormanı, sera öğrenci laboratuvarı, araştırma laboratuvarı ve teknik gezilerimizle derslerde öğrendikleri teorik bilgileri de ayrıca uygulama imkânı bulmaktadırlar. 

 EĞİTİM SONUNDA ALINAN BELGE-DİPLOMA

Ormancılık ve Orman Ürünleri ön lisans programını başarı ile tamamlayanlara “ Ormancılık ve Orman Ürünleri Programı Ön Lisans Diploması ” verilir.

 ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

Ormancılık ve Orman Ürünleri programı mezunları; genellikle kamu sektöründe  ‘‘Orman Muhafaza Memuru’’ olarak istihdam edilmektedir.  Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı: Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Orman Genel Müdürlüğü bünyesinde bulunan, Orman İşletme Müdürlükleri – Orman İşletme Şefliklerinde, ayrıca Ağaçlandırma, Ekosistem Hizmetleri, Fidanlık ve Tohum İşleri, Orman ve Köy İlişkileri, Orman Yangınlarıyla Mücadele, Orman Zararlılarıyla Mücadele, Toprak Muhafaza ve Havza Islahı Daire Başkanlıklarına bağlı birimlerde istihdam edilmektedir.

Özel sektörde orman ürünleri işleyen fabrikalarda ve fidan üretimi yapan firmalarda teknik personel olarak çalışabilirler. Bu meslekte daha çok ormancılık faaliyetlerinin yoğun olduğu yerler ile ormancılığa müsait yerlerde iş bulma olanakları bulunmaktadır.

 MESLEKTE İLERLEME

Ormancılık ve Orman Ürünleri önlisans programını başarı ile bitirenler, ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavında (DGS) başarılı olmaları durumunda “ Orman Mühendisliği, Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği, Orman Endüstrisi Mühendisliği ” lisans programlarına ve Açıköğretim lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler. Bunun yanı sıra, çalıştıkları işyerinde gösterdikleri performansa ve edindikleri bilgi ve beceriye bağlı olarak yönetim kademelerinde de görev alabilirler.

Bölüm Başkanı

AHU KUTLAY ÖZAKTÜRK
Dr.Öğr. Üyesi AHU KUTLAY ÖZAKTÜRK
Bölüm Başkanı

akutlay@cumhuriyet.edu.tr
Dahili : 4759

Akademik Kadro

İletişim

Yukarı